آموزشی, خواص زعفران

خشک کردن زعفران، آموزش صحیح خشک کردن زعفران

خشک کردن زعفران

زعفران یکی از ادویه‌های پرخاصیت و پرمصرف در کل دنیا می‌باشد و با طعم و رنگ عالی که به غذا می‌بخشد، طرفداران و دوستداران بسیار زیادی داشته و شهرت جهانی دارد و برای تهیه شربت و غذا به کار می‌رود. کاشت و برداشت آن طی چندین فرایند با دقت و توجه کافی انجام می‌شود و علاوه بر این مراحل، خشک کردن زعفران نیز بسیار مهم و حائز اهمیت می‌باشد.

برای اینکه زعفرانی مرغوب و درجه یک داشته باشیم، باید با آموزش صحیح خشک کردن زعفران آشنا شویم. بهترین زمان برداشت زعفران، صبح زود است یعنی زمانی که گل زعفران حالت شکوفه دارد و هنوز باز نشده است. این مرحله باید کاملا اصولی و حرفه ای انجام شود، چون اصلی ترین مرحله در خشک کردن زعفران می‌باشد.

طریقه خشک نمودن زعفران به چه صورت است؟

خشک کردن زعفران
خشک کردن این گیاه مفید و کاربردی به صورت سنتی و صنعتی انجام می‌شود که باید با آموزش کافی، آن‌ها را انجام داد و علاوه بر تامین بازارهای داخلی، بهترین گزینه برای صادرات به کشورهای دیگر است و صادرات آن بسیار پرسود بوده و یک قطب اقتصادی مهم محسوب می‌شود.

از آن جایی که زعفران بسیار گران‌قیمت و پرخاصیت می‌باشد، در واقع برای داشتن ادویه زعفران درجه یک و بی نظیر، تمام مراحل کاشت، برداشت، خشک کردن و نگهداری آن از اهمیت بالایی برخوردار است و باید از آموزش کافی و صحیح برخوردار شد، وگرنه محصول دلخواه نخواهیم داشت.

روش‌ های خشک کردن زعفران در خانه

خشک کردن زعفران
خشک کردن زعفران در خانه به روش‌های مختلفی انجام می‌شود که بسیار پر مصرف می‌باشند و تولیدکنندگان در بعضی مواقع برای تولید زعفران از روش های خانگی استفاده می‌کنند. روش های خشک کردن زعفران در خانه مقرون به صرفه می‌باشد و تولید کننده با هزینه کمتری می‌تواند زعفران مرغوب و باکیفیت را تولید کند.

یکی از روش های بسیار ساده و آسان، استفاده از منبع گرمایی مانند بخاری می‌باشد. در این روش باید ریشه، گلبرگ و کلاله زعفران به خوبی جدا شود و پس از جداسازی به سرعت باید آن را درون سینی های بزرگی قرار داد و این سینی باید جنس خاصی داشته باشد و باید آن را در نزدیک بخاری گذاشت. در این روش بدون نیاز به تابش خورشید با گرمای بخاری زعفران خشک می‌شود، اما باید توجه کرد که دمای اتاق و دمای بخاری خیلی زیاد نباشد، چون در این صورت زعفران تولید شده بی کیفیت بوده و به رنگ تیره می‌باشد، در واقع با گرمای غیر مستقیم بخاری، زعفران خشک می‌شود.

روش دیگر، استفاده از مایکروویو می باشد. در این روش زعفران را در ظروف نشکن و مناسب قرار می‌دهیم، زعفران باید به صورت یکنواخت روی این ظروف پهن شود و ناخالصی در آن وجود نداشته باشد و با دمای متناسب در مدت کوتاهی، زعفران خشک شده بسیار مرغوب خواهیم داشت. در این روش زعفران از هرگونه آلودگی به دور است و این یک مزیت و حسن برای این روش خانگی محسوب می شود.

این روش نسبت به روش استفاده از بخاری به زمان کمتری نیاز دارد، اما حجم تولید شده زعفران نیز نسبت به آن روش کمتر خواهد بود و این وسیله در تمامی خانه ها یافت نمی‌شود، برعکس بخاری که در همه جا در دسترس است.

یکی دیگر از روش‌ها استفاده از بخاری به گونه ای دیگر می باشد. در این روش باید زعفران های پاک شده و دسته بندی شده را روی ورقه های نازک ریخت و روی بخاری به صورت مستقیم قرار داد. در این روش خشک کردن زعفران شعله بخاری باید بسیار کم باشد، به طوری که این زعفران با حرارت فوق‌العاده ملایم خشک شود. در این صورت زعفرانی با رنگ و طعم عالی خواهیم داشت که برای طبخ انواع غذاها می توان از آن بهره‌مند شد و غذا را بسیار خوش رنگ و خوش طعم می‌کند.

روش سنتی خشک کردن زعفران

خشک کردن زعفران
روش سنتی خشک کردن زعفران از قدیم تاکنون رواج داشته و با کمترین امکانات و وسایل در دسترس انجام می‌شود. روش سنتی بسیار پر زحمت و زمانبر می باشد و در زمان‌های قدیم به دلیل کمبود تکنولوژی، کشاورزان مجبور بودند از این روش استفاده کنند.
در این روش باید کلاله از ریشه گیاه به دقت و با احتیاط کامل جدا شود، به گونه ای که ریشه هیچ آسیبی نبیند، پس از جداسازی کشاورزان ناخالصی را از ریشه زعفران جدا می کردند، در این مرحله نیز دقت و توجه شرط لازم انجام کار بود، چون اگر ناخالصی همراه ریشه گیاه باقی می ماند سبب نامرغوب شدن و بی کیفیتی زعفران می شد، کشاورزان پس از جداسازی در یک محوطه مسطح روی یک پارچه بسیار تمیز ریشه‌ها را قرار می دادند و با مراقبت دائمی سعی می‌کردند از آلودگی دور بماند و آن‌ها مجبور بودند برای یک مدت طولانی به این طریق از ریشه ها محافظت نمایند تا با تابش خورشید، ریشه‌ها کاملاً خشک شوند.

اما علم در این زمینه پیشرفت کرد و کار برای کشاورزان کمی راحت تر شد، دستگاه خشک کن زعفران با طراحی بسیار ساده و ابتدایی تولید و وارد بازار شد. این دستگاه نیز یکی دیگر از روش های سنتی خشک کردن زعفران بود.

برای استفاده از این دستگاه دیگر نیازی به تابش مستقیم خورشید و نور آفتاب نبود، در این روش کشاورزان پس از جداسازی ریشه، آن را به درون دستگاه می ریختند و حرارت و گرمای مصنوعی که ماشین تولید می‌کرد در مدت زمان کمتری، سبب خشک شدن ریشه ها می‌شد و این روش سنتی خشک کردن زعفران به سرعت جایگزین روش قبلی شد، چون کشاورزان در مدت زمان کوتاهی و با سختی کمتری می توانستند زعفران بیشتری را خشک کنند.

تنها مشکلی که این دستگاه داشت، هزینه و قیمت خرید آن بود. در آن زمان برای خرید آن هزینه نسبتاً زیادی باید پرداخت می‌شد و علاوه بر هزینه خرید زعفران، هزینه تعمیرات آن نیز مطرح بود و بعضی از کشاورزان توان مالی خرید دستگاه را نداشتند و به سبک قدیم خود به صورت یدی به خشک کردن زعفران می پرداختند و می‌توانستند زعفران در حجم کمتری را نسبت به روش ماشینی خشک کنند، ولی همچنان به این روش ادامه می‌دادند، چون امرار معاش بسیاری از آن‌ها از همین طریق بود.

این روش های سنتی خشک کردن زعفران به مرور زمان و کم‌کم به روش های کاملا مدرن و امروزی تبدیل شدند و امروزه روش های سنتی به کار گرفته نمی‌شود و کاملا منسوخ شده است.

خشک کردن اتویی یا پرسی زعفران

خشک کردن زعفران
با پیشرفت علم و تکنولوژی، روش‌های صنعتی جایگزین روش های سنتی و قدیمی در خشک کردن زعفران شدند و انقلابی عظیم در این زمینه بود. از رایج‌ترین روش‌های مدرن و پیشرفته، خشک کردن اتویی یا پرسی زعفران می باشد. در این روش انسان هیچ گونه نقشی ندارد و تمام مراحل خشک کردن توسط دستگاه و به صورت اتوماتیک انجام می شود، در نتیجه زعفران تولید شده بسیار با کیفیت و مرغوب می‌باشد و با طعم بی نظیر و بسته‌بندی بهداشتی و درجه یکی که دارد، بهترین گزینه برای سرمایه گذاری و صادرات محسوب می شود.

در این روش زعفران وارد دستگاه شوینده می شود. دستگاه به صورت اتوماتیک زعفران را شسته و اجزای آن را از هم جدا می کند و با سرعت بسیار زیاد آن را به قسمت خشک کننده می فرستد، قسمت خشک کننده یک منبع گرمایی، المنت و خروجی مناسب برای هوا و رطوبت دارد. این دستگاه با گرمای متناسب و تعیین شده، زعفران را با رنگ طبیعی و بسیار شفاف خشک می کند که هنگام فروش نسبت به سایر محصولات گران‌قیمت تر می باشد و برای خرید باید هزینه بیشتری پرداخت نمود.

خشک کردن اتویی یا پرسی زعفران نسبت به سایر روش‌های سنتی خشک در حجم بسیار زیاد و در مدت زمانی کم زعفران را خشک می‌کند و از نظر کیفیت در سطح بسیار بالایی قرار دارد که برای تولیدکنندگان این یک ویژگی منحصر به فرد می باشد و علاوه بر کسب درآمد بالا، با این روش می توانند سبب افزایش و صعود ارزآوری به کشور شوند.

خشک کردن اتویی یا پرسی زعفران روشی است که در خانه قابل اجرا نمی باشد و نیازمند فضای زیاد و سرمایه گذاری کلان می باشد.

امتیاز شما به این مقاله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *