زعفران گرانبهاترین ادویه در جهان است که استفاده از آن در آشپزی، عطر و طعم بینظیری به غذاها میدهد. اما نکتهای که وجود دارد این است که شما چگونه میتوانید حداکثر رنگ و عطر را از رشتههای این گیاه به دست آورید؟
در این مقاله از وبلاگ دیبا زعفران تصمیم داریم روشهایی را برای خوش رنگ تر شدن زعفران به شما آموزش دهیم.
بنابراین اگر شما هم میخواهید بهترین روش استفاده از زعفران را بدانید، این مقاله را از دست ندهید.
- 1 چگونه زعفران را بسابیم؟
- 2 انواع ترفندهای خوش رنگ تر شدن زعفران
- 3 رایجترین روش: دم کردن زعفران با آب جوش
- 4 استفاده از یخ، ترفندی جالب برای خوش رنگ تر شدن زعفران
- 5 استفاده ترکیبی از آب جوش و یخ
- 6 آماده سازی زعفران بدون پودر کردن آن
- 7 دم کردن زعفران همراه با برنج
- 8 نکات مهم در زمینه نگهداری از زعفران
- 9 سخن نهایی در زمینه خوش رنگ تر شدن زعفران
چگونه زعفران را بسابیم؟
مهمترین نکته برای خوش رنگ تر شدن زعفران، سابیدن و پودر کردن اصولی آن است. زیرا که اگر خشت اول چون نهد معمار کج!! تا ثریا میرود دیوار کج!!
بنابراین برای خوش رنگ تر شدن زعفران، باید نکات مهمی را در زمان پودر کردن رعایت کنید.
اول اینکه قبل از آسیاب کردن زعفران، باید رطوبت آن را بگیرید. زیرا اگر رشتهها نمدار باشند، راحت پودر نشده و رنگ کمتری آزاد میکنند.
برای خشک کردن زعفران روشهای مختلفی وجود دارد. یکی از این شیوهها چیدن رشتهها روی دستمال کاغذی به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه قبل از پودر کردن آن است.
همچنین میتوانید نخها را در مایکروویو با حرارت بالا به مدت ۳۰ تا ۴۰ ثانیه حرارت دهید، سپس آنها را خرد کنید.
اگر وقت کافی برای خشک کردن آن ندارید، میتوانید رشتهها را همراه با پودر قند، شکر یا نمک آسیاب کنید. گرچه ما استفاده از اینها را توصیه نمیکنیم. زیرا ممکن است رنگ نهایی محلول زعفران کمی کدر شود.
خرد کردن زعفران، باعث میشود که بهتر و سریعتر رنگ و عطر این ادویه آزاد شود که این خود موجب خوش رنگ تر شدن زعفران خواهد شد. برای سابیدن رشتههای زعفران، میتوانید از هاون استفاده کنید.
اما اگر این وسیله را ندارید، نگران نباشید! شما با کمک قاشق نیز میتوانید رشتهها را پودر کنید.
برای پودر کردن با قاشق، باید چند رشته را درون بستهبندیهای پلاستیکی محکم قرار داده و با پشت قاشق روی رشتهها بکشید تا کاملا خرد شوند. زمانی که تبدیل به پودر نارنجی رنگ شد، برای دم کشیدن آماده است.
انواع ترفندهای خوش رنگ تر شدن زعفران
پیش شرط خوش رنگ تر شدن زعفران، استفاده از محصول اصیل، با کیفیت و بدون ناخالصی است. متاسفانه به دلیل ارزش بسیار بالای این ادویه، شیادان زیادی اقدام به فروش نوع تقلبی آن میکنند. بنابراین حتما از مراکز معتبر اقدام به خرید زعفران سوپر نگین، نگین و سرگل نمایید.
یکی از خوش عطرترین انواع این محصول، زعفران سرگل است. این نوع زعفران به واسطه نداشتن خامه، به زعفران تمام قرمز معروف بوده و عطر بسیار دلانگیزی دارد. بنابراین برای سرو در مجالس و میهمانیها، پیشنهاد ما خرید زعفران سرگل است.
البته قیمت این نوع زعفران بسیار گران است. بنابراین اگر میخواهید هزینه کمتری بپردازید، بهترین گزینه خرید زعفران پوشال است. قابل ذکر است که این نوع زعفران به دلیل داشتن خامه، رنگدهی کمتری نسبت به سرگل دارد.
زعفران نگین خامه ندارد، به همین خاطر رنگدهی بالاتری نسبت به پوشال دارد. بنابراین اگر بالا بودن میزان رنگدهی فاکتور مهمی برای شما است، میتوانید با صرف هزینهای بیشتر، برای خرید زعفران نگین اقدام نمایید.
هنگام استفاده از این ادویه، بسیاری مستقیما رشتهها را درون غذا میریزند که طبیعتا در این شیوه، غذا نمیتواند به طور کامل عطر و بوی زعفران را به خود بگیرد.
اما با روشهایی میتوان جداگانه رشتههای زعفران را دم کرد و سپس آن را به غذا اضافه کرد. این ترفند موجب خوش رنگ تر شدن زعفران و افزایش عطر آنها در غذاها و نوشیدنی ها میشود.
برخی از این ترفندها عبارتند از:
رایجترین روش: دم کردن زعفران با آب جوش
مقدار کمی آب جوش (۴ تا ۵ قاشق غذاخوری) را در ظرف شیشهای درب دار بریزید. سپس پودر زعفران را به آن اضافه کنید و درب آن را ببندید.
اگر برعکس عمل کنید، یعنی ابتدا روی پودر یا رشتهها آب بریزید، زعفران رنگدهی خوبی نخواهد داشت. همچنین اضافه کردن آب زیاد، باعث میشود غلظت محلول کم شده و رنگدهی زیادی نداشته باشد.
بعد از اضافه کردن پودر زعفران، اجازه دهید بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه درب ظرف بسته بماند تا رشتهها دم بکشند. زمانی که این محلول عطر و بوی قوی پخش کرد، میتوان گفت که زعفران به اندازه کافی دم کشیده است.
در این زمان میتوانید آن را به غذا اضافه کنید. توجه داشته باشید که اضافه کردن بیش از حد زعفران به غذا مزه آن را خراب میکند، بنابراین در مصرف کردن آن در پختوپز زیادهروی نکنید.
شمردن نخهای زعفران روش خوبی برای اندازهگیری مقدار مناسب آن است. قاعده کلی این است که به ازای هر نفر، ۳ رشته اضافه کنید. ۳ رشته تقریبا معادل نصف قاشق چایخوری است.
استفاده از یخ، ترفندی جالب برای خوش رنگ تر شدن زعفران
این روش به زمان بیشتری در حدود یک ساعت نیاز دارد. اما جز بهترین شیوههای خوش رنگ تر شدن زعفران است. به همین دلیل بسیاری از آشپزهای حرفهای استفاده از یخ را به واسطه عطر و بویی که زعفران در غذا آزاد میکند، ترجیح میدهند.
چند تکه یخ را درون ظرف بریزید و سپس پودر زعفران آسیاب شده را به یخها اضافه کنید. به ازای هر قاشق چایخوری، میتوانید از ۴ تکه یخ استفاده کنید. سپس اجازه دهید یخ به مرور زمان ذوب شود تا در نهایت به همان مایع زعفران طلایی برسید.
بعد از این مرحله، برای خوش رنگ تر شدن زعفران میتوانید مقدار خیلی کمی آب جوش را به این محلول اضافه کنید تا رنگ و عطر زعفران به طور کامل آزاد شود.
استفاده ترکیبی از آب جوش و یخ
استفاده ترکیبی از آب جوش و یخ، یکی دیگر از روشهای خوش رنگ تر شدن زعفران است. در این شیوه که به زمان کمی نیاز دارد، شما باید مقدار کمی آب جوش را در ظرفی ریخته و سپس زعفران را به آن اضافه کنید. سپس چند تکه یخ را به این محلول اضافه کنید و زمانی که یخها آب شدند، زعفران برای مصرف آماده است.
همچنین اگر بتوانید ظرف را در محیط گرم یا در معرض حرارت غیر مستقیم قرار دهید، رنگ به دست آمده بسیار خوش رنگ تر خواهد بود.
بهترین نسبت در این روش، یک قاشق چایخوری زعفران + ۲ قاشق غذاخوری آب جوش + ۲ تکه یخ میباشد.
آماده سازی زعفران بدون پودر کردن آن
چند نخ زعفران را در یک ماهیتابه گرم بریزید تا کاملا خشک شوند، سپس آنها را تکه تکه کنید.
رشتههای زعفران خرد شده را در آب داغ خیس کنید. به ازای نصف قاشق چایخوری زعفران، یک فنجان آب بریزید و ۳۰ دقیقه بگذارید تا رشتهها دم بکشند.
شما میتوانید این محلول را تا یک هفته در یخچال نگهداری کنید. اما اگر میخواهید این محلول زعفرانی را بیش از یک هفته نگه دارید. باید آن را در قالبهای یخی بریزید و فریز کنید.
هر بار میتوانید از این قالبهای یخی برای آشپزی استفاده کنید. هر یک تکه یخ، برابر با ۱ پیمانه زعفران است.
دم کردن زعفران همراه با برنج
در این شیوه شما باید در یک استکان کوچک، مقداری آب جوش ریخته و پودر زعفران را به آن اضافه کنید. بعد از اینکه برنج را آبکش کردید، این استکان را روی برنج گذاشته و اجازه دهید زعفران به مدت یک ساعت و نیم همراه با برنج دم بکشد.
این ترفند که جز راحتترین روشها برای خوش رنگ تر شدن زعفران بوده و عطر خوبی به غذا میدهد، فوت کوزهگری رستورانها برای خوش عطر کردن غذا است.
نکات مهم در زمینه نگهداری از زعفران
شما نمیتوانید این محصول را به مدت طولانی نگه دارید زیرا به تدریج اکسید شده و طعم و رنگ خود را از دست میدهد. بنابراین از زعفرانی استفاده کنید که تازه باشد تا بتواند رنگدهی خوبی داشته باشد.
همچنین رشتههای زعفران در برابر رطوبت، نور و حرارت حساس هستند و کیفیت خود را از دست میدهند.
زیرا اگر زعفران نم داشته باشد، به راحتی آسیاب نمیشود و نمیتواند رنگ و عطر خوبی ایجاد کند. به همین خاطر حتی در زمانی که میخواهید رشتههای زعفران را بردارید، دستتان باید کاملا خشک باشد.
پس اگر کیفیت و رنگدهی برای شما فاکتور مهمی است، حتما این ادویه را در بستهبندی مناسب، به دور از رطوبت، نور و گرما نگهداری کنید.
سخن نهایی در زمینه خوش رنگ تر شدن زعفران
شرط اول برای خوش رنگ تر شدن زعفران، کیفیت اولیه آن است. بنابراین هنگام خرید زعفران، حتما از کیفیت و اصل بودن آن مطمئن شوید. زیرا یکی از روشهای تقلب در محصول، رنگ کردن زعفران ریشه با مواد شیمیایی خطرناک است.
اما زعفران ریشه چیست؟ این نوع زعفران تنها از بخش زرد رنگ نخها که به آن خامه میگویند، تشکیل شده است. در نتیجه فاقد عامل رنگ قرمز یعنی کروسین بوده و رنگدهی چندانی ندارد. اما در عوض خواص دارویی و درمانی زیادی دارد.
به همین دلیل ما به افرادی که میخواهند تنها از خواص درمانی این گیاه دارویی بهره ببرند و رنگدهی برایشان فاکتور مهمی نیست، خرید زعفران ریشه را توصیه میکنیم.
نکته مهم دیگر، عدم خرید پودر زعفران است. درست است که زعفران پودری ارزانتر از رشته زعفران است. اما احتمال تقلب در آن بالا است. زیرا ممکن است شیادان، به آن پاپریکا، زردچوبه و ادویههای مشابه زعفران اضافه کنند. در نتیجه پودرهای زعفران طعم، عطر و رنگ مشابه زعفران تازه را ندارند.
بنابراین حتما این محصول را از مراکز معتبر خریداری کنید. دیبا زعفران، به واسطهی تهیه بیواسطه زعفران، اصل بودن محصولاتش را تضمین میکند. بنابراین در صورت خرید از ما، محصولی با کیفیت بالا در اختیار خواهید داشت.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. آیا شما ترفندهای دیگری برای خوش رنگ تر شدن زعفران سراغ دارید؟ اگر جوابتان مثبت است، آن را در کامنتها با ما و سایر خوانندگان در میان بگذارید.