آموزشی

کاشت زعفران در خانه به چه صورت است؟ آیا شدنی است؟

کاشت زعفران در خانه

اگر شما جز علاقمندان به باغبانی هستید یا دوست دارید خودتان محصولات غذایی ارگانیک تهیه کنید، می‌توانید کاشت زعفران در خانه را نیز امتحان کنید.

شاید تعجب کنید که مگر پرورش زعفران در خانه شدنی است؟ چرا که نه؟ به جای خرید زعفران، استفاده از محصولی که خودتان آن را پرورش داده‌اید، تجربه هیجان‌انگیزی خواهد بود. می‌توانید امتحان کنید!

اما شرایط کاشت این گیاه در خانه به چه صورت است؟ چگونه می‌توانید زعفران با کیفیت پرورش دهید؟ چه نکته‌هایی را برای پرورش زعفران در خانه باید رعایت کنید تا محصول با کیفیتی به دست آورید؟

در این مقاله از وبلاگ دیبا زعفران، پاسخ تمامی سوالات مطرح شده را خواهیم داد. بنابراین تا انتهای این مقاله را مطالعه بفرمایید.

کاشت زعفران در خانه

آیا کاشت زعفران در خانه شدنی است؟

درست است که زعفران قیمت بالایی دارد، اما پرورش آن به هیچ وجه دشوار نیست. همچنین گیاهی است که تقریبا با هر شرایطی سازگار می‌شود. بنابراین اگر اصول حرفه‌ای و نکات مهم برای کاشت زعفران در خانه را بدانید، می‌توانید زعفران مورد نیازتان را خود تامین کنید.

بنابراین در جواب این سوال می‌توان گفت بله! شما می‌توانید در گلدان، تراس، باغچه یا حتی پشت‌بام منزل اقدام به پرورش زعفران نمایید.

مراحل کاشت زعفران در خانه

برای شروع کاشت زعفران در خانه، در ابتدا باید شرایط را در نظر بگیرید و بهترین محل را انتخاب کنید. زیرا بنه‌ها بعد از کاشت، تقریبا ۷ سال در خاک می‌مانند. بنابراین باید برنامه‌ریزی بلند مدت در این زمینه داشته باشید.

توجه داشته باشید که زعفران گیاهی است که محیط مرطوب، هوای بسیار گرم و سرد برایش خطرناک است.

بنابراین اگر در جایی زندگی می‌کنید که بارندگی تابستانه در آن زیاد است یا مانند جنوب کشور تابستان‌های بسیار داغ دارد. کاشتن زعفران در باغچه، تراس یا پشت‌بام انتخاب خوبی نیست.

همچنین باید مراقب جوندگان کوچک مانند موش باشید. این پستانداران کوچک، عاشق پیاز زعفران هستند. پس در صورت انتخاب باغچه، باید به راهکاری برای دفع این جانوران موذی نیز بیاندیشید.

اگر برای کاشت زعفران در خانه تصمیم گرفتید آن‌ها را در گلدان بکارید، باید بگوییم که انتخاب خوبی است.

شما حتی می‌توانید از صندوقچه‌های چوبی یا پلاستیکی برای این کار استفاده کنید.

البته برای پوشاندن منافذ بزرگ صندوقچه‌های پلاستیکی، بهتر است کف و دیواره‌های آن را با پلاستیک بسیار ضخیم یا پارچه علف هرز بپوشانید. فراموش نکنید کف پلاستیک را برای خروج آب سوراخ کنید.

از مزایای این انتخاب، داشتن امکان حمل‌ونقل گیاه برای قرار دادنش در بهترین شرایط آب‌وهوایی است.

به عنوان مثال اگر محل زندگی‌تان زمستان‌های بسیار سرد در حد یخبندان دارد، می‌توانید در فصول سرد گلدان‌ها را به داخل منتقل کنید تا پیازها به خاطر یخ‌زدگی آسیب نبینند.

همچنین بهتر است گلدان‌ها جایی باشند که حداقل ۶ ساعت نور خورشید به آنجا بتابد.

بنابراین با توجه به شرایط منطقه و محل زندگی، بهترین محل را برای کاشت زعفران در خانه انتخاب کنید. بعد از انتخاب مکان مناسب، باید آن را آماده کنید. در ادامه به شما می‌گوییم که چگونه این کار را انجام دهید.

کاشت زعفران در خانه

۱. خرید پیاز زعفران مرغوب

مهم‌ترین گام برای کاشت زعفران در خانه، خرید بنه‌ها از جای معتبر است. پیازها باید سالم، عاری از هرگونه لک و کنه باشند.

همچنین بهتر است بنه‌هایی را انتخاب کنید که بالای ۵ گرم وزن داشته باشند. پیازهایی با وزن ۸ گرم به بالا، محصول باکیفیت‌تری تولید می‌کنند.

ما به شما پیشنهاد می‌کنیم که در ابتدا خاک و محل مناسب را برای کاشت آماده کنید، سپس اقدام به خرید پیاز زعفران نمایید.

زیرا هر چه بیشتر پیازها خارج از خاک بمانند، احتمال خرابی و آلوده شدنشان به آفت بالا می‌رود.

۲. بهترین زمان کاشت زعفران در خانه

زعفران، مانند سایر گیاهان دوره خواب و فعالیت دارد. این گیاه از اواسط اردیبهشت تا اواسط تیر به خواب می‌رود. این زمانی است که می‌توانید پیازها را بکارید.

بنابراین ماه خرداد بهترین زمان کاشت زعفران در خانه است. زعفران حدود ۶ الی ۸ هفته بعد کاشت که متقارن با فصل پاییز است، شروع به گل‌دهی میکند و کم‌کم آماده برداشت خواهد بود.

اما اگر به این زمان‌بندی نرسیدید، اشکالی ندارد. شما می‌توانید در بازه زمانی ماه‌های مرداد تا مهر نیز این گیاه را بکارید.

کاشت زعفران در خانه

۳. آماده کردن خاک و کاشت زعفران

در صورتی که تصمیم گرفتید در گلدان اقدام به پرورش زعفران نمایید، باید حتما در ته آن حداقل دو سوراخ برای خروج آب اضافه تعبیه کنید.

زیرا پیاز زعفران نباید در معرض رطوبت زیاد باشد. پس آبیاری بیش از حد یا باقی ماندن آب در خاک، موجب پوسیدگی آن خواهد شد.

برای کاشت زعفران در خانه، به خاک غنی با زهکشی خوب و سطح اسیدیته ۶.۵ تا ۷.۷ نیاز دارید.

برای شروع بهتر است گلدانی نسبتا بزرگ که بالای ۸ اینچ ارتفاع دارد، انتخاب کنید.

خاک گلدان، ماسه درشت یا شن ریز را با هم مخلوط کرده و ته آن را پر کنید تا آب اضافی بتواند سریع تخلیه شود.

سپس روی آن را با خاک گلدان با زهکشی خوب پر کنید. به طوری که قبل از کاشت پیازها، حدود ۵ اینچ (۱۳ سانتی‌متر) از گلدان پر شده باشد.

فراموش نکنید قبل از ریختن خاک، آن را با مقداری کود پوسیده دامی یا ورمی کمپوست مخلوط کنید تا خاک تقویت شود.

بسته به قطر گلدان، تعداد پیازها متفاوت خواهد بود. اما به طور کلی هر ۲۰ سانتی‌متر مربع می‌‌توانید حدود ۶ تا ۷ بنه بکارید.

توجه داشته باشید که سر بنه‌ها باید رو به بالا باشد و از هم حدود ۱۰ تا ۱۲ سانتی‌متر فاصله داشته باشند.

بعد از کاشت زعفران در خانه، روی بنه‌ها را با حدود ۲ الی ۳ اینچ دیگر خاک بپوشانید.

نکته مهم: اگر پیازها خیلی کوچک‌ هستند، ارتفاع خاک را کمتر کنید تا مشکلی برای رشد و خارج شدن از خاک نداشته باشند.

کاشت زعفران در خانه

۴. آبیاری زعفران در گلدان

شما باید بلافاصله بعد از کاشت زعفران در خانه، آن را آبیاری کنید. آبیاری اولیه بسیار مهم است زیرا به شکستن خواب پیازها کمک می‌کند.

توجه داشته باشید که اگر زعفران را زیاد آبیاری کنید، قارچ‌ها به بنه‌ها آسیب می‌زنند. بنابراین همین یک بار کافی است و زمان آبیاری بعدی گیاه، بعد از برداشت زعفران (ماه آذر) خواهد بود.

برخی گلدان‌ها را در بیرون خانه در حیاط می‌گذارند و ممکن است در معرض بارندگی بوده باشد.

پس در این صورت نیازی به آب دادن نیست و تنها کافی است سال بعد در اواخر شهریور یا اوایل مهر دوباره به آن آب بدهید.

اما اگر گلدان درون خانه است و در معرض آب نبوده، می‌توانید یک بار دیگر در ماه دی که بنه در خواب نیست، به آن آب بدهید تا پیازها درشت‌تر شوند.

نکته مهم: آب دادن به گیاه آن هم زمانی که پیاز در خواب است (اردیبهشت و خرداد)، ممنوع بوده زیرا موجب خراب شدن بنه‌ها می‌شود.

نکته مهم: اگر بارندگی یا یخ‌زدگی در محل زندگی شما زیاد است، قرار دادن گلدان در حیاط موجب خراب شدن پیازهای زعفران خواهد شد. پس آن‌ها را به محل مناسب منتقل کنید.

کاشت زعفران در خانه

۵. برداشت زعفران

تقریبا حدود ۶ الی ۸ هفته بعد (آبان)، شاهد لحظه شگفت‌انگیز بیرون آمدن گل‌های بنفش رنگ از خاک خواهید بود.

هر گل فقط ۳ کلاله (گاهی ۵ کلاله) تولید می‌کند. زمانی که گل‌ها به اندازه کافی رشد کردند، می‌توانید آن‌ها را از ساقه چیده، پرچم، گلبرگ‌ها و کلاله را با احتیاط از هم جدا کنید.

کلاله همان رشته‌های قرمز رنگی هستند که ادویه خوشرنگ زعفران از آن به دست آمده است.

از گلبرگ‌ها نیز می‌توانید در آشپزی و تهیه چای و دمنوش استفاده کنید.

۶. خشک کردن زعفران

بعد از برداشت، باید رشته‌ها را کامل خشک کنید وگرنه قارچ می‌زنند. بنابراین بعد از اینکه برداشت کلاله‌ها تمام شد، آن‌ها را روی دستمال کاغذی در جای گرم و خشک پهن کنید. حدود ۱ الی ۳ روز زمان دهید تا کاملا خشک شوند.

به شما تبریک می‌گوییم، اکنون شما زعفرانی با کیفیت در اختیار دارید که خودتان آن را پرورش داده‌اید.

بعد از خشک شدن، رشته‌ها را در ظرف در بسته قرار داده و در جای خشک و خنک نگهداری کنید. رشته‌ها تا ۵ سال قابل نگهداری هستند.

کاشت زعفران در خانه

سخن نهایی در زمینه کاشت زعفران در خانه

زعفران ادویه‌ای است که به دلیل سختی برداشت، قیمت زیادی دارد. علاوه بر این سرشار از خواص دارویی و درمانی بی‌نظیری است. به گونه‌ای که ایالت متحده آمریکا که بزرگ‌ترین مصرف کننده زعفران در جهان است، کمتر از زعفران به عنوان ادویه استفاده می‌کند و بیشتر مصارف آن در زمینه تولید دارو می‌باشد.

در ایران نیز، بسیاری از مردم و مراکز داروسازی اقدام به خرید زعفران ریشه برای مصارف دارویی می‌نمایند.

کاشت زعفران در خانه، پیچیدگی زیادی ندارد و در صورت رعایت نکاتی که گفتیم، می‌توانید زعفرانی با کیفیت در اختیار داشته باشید. اما باید اعتراف کنیم که کاشت زعفران در خانه به صبر و حوصله زیادی نیاز دارد.

همچنین کوچک‌ترین اتفاق مانند ابتلای گیاه به بیماری‌های ویروسی، حمله آفت‌ها یا رطوبت زیاد می‌تواند پیازها را خراب کند.

از طرفی برخی شرایط آب‌وهوایی نیز چندان مناسب رشد این گیاه نمی‌باشد و ممکن است نتیجه دلخواه خود را از پرورش زعفران در خانه به دست نیاورید. بنابراین در این شرایط پیشنهاد ما خرید زعفران پوشال است.

زعفران پوشال، نوعی از زعفران است که کلاله کامل همراه با بخش کوچکی از خامه تشکیل شده است. این نوع زعفران خواص دارویی همراه با رنگ‌دهی و عطر قوی داشته و قیمت آن برای مصارف خانگی بسیار مناسب است.

اما اگر می‌خواهید زعفرانی با میزان رنگ‌دهی بالاتر در اختیار داشته باشید، خرید زعفران نگین را به شما توصیه می‌کنیم.

زعفران‌های نگین، سوپر نگین و سرگل فاقد خامه هستند و جز گران‌ترین انواع این محصول محسوب می‌شوند.

به همین خاطر سودجویان زیادی اقدام به تقلب در فروش آن می‌کنند. به همین خاطر حتما از مراکز معتبری مانند دیبا زعفران، جهت خرید زعفران سرگل، خرید زعفران سوپر نگین و نگین اقدام کنید.

ما تلاش کردیم در این مقاله اطلاعات مهم در زمینه کاشت زعفران در خانه را به شما‌ آموزش دهیم. با این حال اگر سوالی دارید، آن را در کامنت‌ها با ما مطرح کنید. کارشناسان دیبا زعفران در اسرع وقت پاسخ شما را خواهند داد.

امتیاز شما به این مقاله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *